Wednesday, February 8, 2012

Aiskrim Pelangi







BAHAN-BAHANNYA :

· 1 biji telur
· 2 sudu besar overlatte
· 1 tin susu pekat (F&N - 505 gram)
· setengah tin susu segar (susu dutch lady)
· 1 tin air suam (sukat guna tin susu tadi)
· 1 sudu teh esen vanilla
· 1 sudu teh perisa pilihan (perasa cappuccino, strawberry dan blueberry)


Cara Membuat Adunan :


1. Masukkan semua bahan tadi dlm mangkuk dan pukul dengan mixer hingga naik dan kembang dan pekat2. Kemudian bahagikan kepada 3 warna pilihan iaitu cappuccino, strawberry dan blueberry

Cara Membuat Lapisan Pelangi :


1. Mula melapis adunan dengan menggunakan buku untuk melapik bekas. Gunakan 3 buah majalah, buat selapis demi selapis 3 senduk diselang seli 3 warna sehingga habis
2. Buang 1buku dan ulangi langkah melapis 2 senduk untuk setiap warna
3. Buang buku yang ke-2 dan ulangi langkah melapis dengan menggunakan 1 senduk untuk setiap warna sehingga habis semua adunan

Cara membeku :


Masuk dlm peti ais biarkan ia mengeras.Setelah keras bolehlah dihias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat chip atau mengikut kesukaan

No comments:

Post a Comment