Tuesday, February 7, 2012

Pancake





BAHAN-BAHAN PANCAKES :

§ 2 cawan tepung gandum
§ 2 sudu besar baking powder
§ 1 sudu kecil garam
§ 2 sudu besar gula
§ 1 1/2 atau 2 cawan susu segar (masukkan sedikit demi sedikit sampai habis)
§ 1 biji telur
§ 1 sudu teh esen vanilla
§ 4 sudu besar butter(dicairkan)

BAHAN-BAHAN PENCICAH : ikut citarasa
§ Maple syrup (Contoh: jenama Pillsbury)
§ Madu
§ Butter
§ Coklat yang telah dicairkan

CARA MASAKAN :

1. Masukkan tepung, butter, gula, garam dan telur dan susu ke dalam sebuah bekas. Gaulkan sehingga sebati. Tidak perlu guna 'mixer', cuma guna senduk
2. Masukkan baking powder dan esen vanilla. Gaulkan lagi
3. Panaskan kuali jenis leper (Frying pan) dalam 2-3 minit tetapi TIDAK PERLU letak minyak langsung
4. Gunakan senduk atau sudu untuk tuangkan adunan kedalam frying pan. (Jangan tuang semua) dan buat bentuk bulat. Saiz bulatan bolehlah mengikut kesukaan anda. Setelah beberapa minit terbalikkan pancakes dan tunggu beberapa minit lg sebelum angkat (Hingga menjadi warna coklat di kedua-dua bahagian)
5. Ulang cara 4 untuk membuat pancakes lain sampailah adunan habis. Saya menyediakan coklat yang telah dicairkan sebagai pencicah..


No comments:

Post a Comment