Wednesday, February 8, 2012

Kiwi Sorbet






BAHAN-BAHANNYA :

4 biji buahkiwi

4 - 5 camca besar gula

1/2 cawan air 50 ml whipping cream
Buah kiwi segar untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :

Cuci buah kiwi dan buang kulitnya, lecek sehingga halus
Masak gula bersama air, masak sehingga gula hancur dan pekat, sejukkan
Kiwi yang dilecek tadi dicampur ke dalam air gula pekat. Kacau rata dan masukkan dalam bekas, tutup bekas dan bekukan dalam freezer selama 5 - 6 jam. Boleh juga gunakan tempat buat air batu yang petak-petak agar lebih cantik
Keluarkan dari freezer dan keluarkan adunan tadi dari bekas. Masukkan ke dalam alat pengisar bersama-sama whipping cream tadi.
Kisar hingga hancur dan sebati. Tuang kembali dalam mangkuk puding dan bekukan sekali lagi untuk 5 - 6 jam. Setelah beku hidangkan dengan taburan coklat atau apa-apa kesukaan

No comments:

Post a Comment