BAHAN PASTRI :
· 200 g tepung halus (guna tepung gandum pun boleh)
· 80 g mentega
· 1/2 camca teh esen vanilla
· 50 ml air ais (kurang lebih)
BAHAN INTI :
· 2 biji epal hijau
· 1/4 cawan buah-buahan kering
· 1 1/2 camca besar gula perang (brown sugar)
· 1 camca besar mentega
· 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis (optional)
· 3/4 camca besar tepung jagung
· 1 kuning telur, untuk disapu atas pie
CARA MEMBUATNYA :
1. UNTUK PASTRI :
Masukkan tepung dalam satu bekas. Campurkan mentega dan esen vanilla, gaul dengan hujung jari sehingga adunan menjadi seakan2 serbuk roti. Tambah air sedikit dan gaul rata hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Balut doh dengan plastik dan sejukkan 45 minit hingga 1 jam
2. UNTUK INTI :
Panaskan mentega dalam periuk, masukkan epal, serbuk kulit kayu manis dan gula perang, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga epal lembut. Tambah buah-buahan kering, kacau rata. Masukkan tepung jagung, gaul rata dan masak hingga inti pekat. Matikan api dan alih ke dalam bekas, biar inti sejuk
3. UNTUK MEMBAKAR :
Keluarkan doh, canai doh antara 2 keping plastik setebal 3 - 4 mm. Alihkan ke dalam tin tart berdimeter 6 inci yang dasarnya boleh ditanggalkan. Kemaskan doh dan potong lebihannya. Isi inti (kesemuanya sekali) dan ketepikan. Canai baki doh sehingga boleh menutupi permukaan inti. Tutup inti tadi dan potong lebihannya. Kemaskan, cucuk permukaan doh dengan garfu. Hias dengan lebihan doh mengikut kreativiti masing-masing. Sapu kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan ada suhu 200C, selama 40 - 45 minit. Sejukkan sebelum dipotong
No comments:
Post a Comment