tq along...
Coklat Moist Cake dengan Coklat Ganache Topping
Bahan untuk coklat moist cake :
· 3 biji telur
· 11/2 cawan gula halus
· 2 cawan tepung gandum
·
diayak bersama1 cawan serbuk coklat
· 1sdt baking powder
· ½ sdt soda bikarbonat
· 1 cawan minyak
· 1 cawan susu pekat / susu cair
· 1 cawan air panas
· 1 sdt esen vanilla
· Loyang bersaiz 9 x 9 in
Bahan Topping : Coklat Ganache
· 500gm coklat masakan
· 1 cawan whipping cream
· 2sdb butter
· 2sdb syrup glukose
Cara -cara :
i) Pukul telur bersama gula halus hingga gebu dan kembang. Pastikan telur dikeluarkan daripada peti sejuk
dan biarkan dalam suhu bilik
ii) Pastikan gula benar-benar hancur supaya kek tidak akan turun apabila telah siap bakar
iii) Masukkan minyak dan pukul hingga sebati
iv) Masukkan susu dan pukul hingga sebati seterusnya masukkan esen vanilla, kacau hingga sebati
v) Ayak tepung gandum bersama serbuk coklat, baking powder dan soda bikabornat
i) Masukkan bahan yang diayak tadi dan air secara berselang seli. (kaup dan balik hingga adunan sebati,
Bahan untuk coklat moist cake :
· 3 biji telur
· 11/2 cawan gula halus
· 2 cawan tepung gandum
·
diayak bersama1 cawan serbuk coklat
· 1sdt baking powder
· ½ sdt soda bikarbonat
· 1 cawan minyak
· 1 cawan susu pekat / susu cair
· 1 cawan air panas
· 1 sdt esen vanilla
· Loyang bersaiz 9 x 9 in
Bahan Topping : Coklat Ganache
· 500gm coklat masakan
· 1 cawan whipping cream
· 2sdb butter
· 2sdb syrup glukose
Cara -cara :
i) Pukul telur bersama gula halus hingga gebu dan kembang. Pastikan telur dikeluarkan daripada peti sejuk
dan biarkan dalam suhu bilik
ii) Pastikan gula benar-benar hancur supaya kek tidak akan turun apabila telah siap bakar
iii) Masukkan minyak dan pukul hingga sebati
iv) Masukkan susu dan pukul hingga sebati seterusnya masukkan esen vanilla, kacau hingga sebati
v) Ayak tepung gandum bersama serbuk coklat, baking powder dan soda bikabornat
i) Masukkan bahan yang diayak tadi dan air secara berselang seli. (kaup dan balik hingga adunan sebati,
kacau dengan tangan dan tidak perlu menggunakan mixer)
Untuk Membakar :
i) Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160° selama 10 minit
ii) Gunakan Loyang bersaiz 9 x 9 in, griskan loyang pembakar dengan menggunakan marjerin dan tepung
(supaya tidak melekat)
iii) Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160° selama 50 minit hingga 1 jam
iv) Jangan buka pintu oven semasa kek sedang dibakar kerana ia akan menyebabkan kek turun
v) Untuk pastikan kek telah masak ialah dengan cara cucuk kek dengan lidi penguji atau garpu. Bila lidi
keluar bersih bermakna cupcake telah masak
vi) Sejukkan di atas redai kek sebelum dihias dengan topping
Untuk menyediakan coklat ganache :
i) Masak whipping cream sehingga mendidih. Padamkan api
ii) Tuangkan whipping cream ke atas coklat masakan yang telah dipotong kecil, supaya coklat mudah cair.
Kacau sehingga semua kepingan coklat cair
iii) Masukkan butter, kacau hingga cair
iv) Masukkan syrup glucose dan kacau hingga sebati
v) Untuk mendapatkan hasil kek yang cantik bila kita curahkan coklat ganache, terlangkupkan bahagian
atas kek ke atas pinggan atau board. Biarkan bahagian bawah kek di sebelah atas
vi) Biarkan sejuk sebelum digunakan
Untuk Menghias :
i) Sapukan coklat ganache yang telah disejukkan di atas permukaan dan sekeliling kek dengan menggunakan
spatula agar kelihatan licin dan kemas. Gunakan air panas untuk merendam spatula. Petua agar sapuan
coklat ganache licin
ii) Gunakan kain pengelap dan basahkan dengan air untuk membersihkan tepi-tepi pinggan/board agar
bersih dan kemas
iii) Gunakan coklat bar dan peeler, sagat coklat sehingga bergulung seperti kulit kayu manis, susunkan
disekeliling kek
iv) Letakkan edible image di atas permukaan kek, susun coklat chip disekeliling edible image
v) Susun kepingan badam dan bunga ros disekeliling kek dan taburkan dengan coklat urai
(hiasan terpulang kepada kreativiti masing-masing)
Untuk Membakar :
i) Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160° selama 10 minit
ii) Gunakan Loyang bersaiz 9 x 9 in, griskan loyang pembakar dengan menggunakan marjerin dan tepung
(supaya tidak melekat)
iii) Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160° selama 50 minit hingga 1 jam
iv) Jangan buka pintu oven semasa kek sedang dibakar kerana ia akan menyebabkan kek turun
v) Untuk pastikan kek telah masak ialah dengan cara cucuk kek dengan lidi penguji atau garpu. Bila lidi
keluar bersih bermakna cupcake telah masak
vi) Sejukkan di atas redai kek sebelum dihias dengan topping
Untuk menyediakan coklat ganache :
i) Masak whipping cream sehingga mendidih. Padamkan api
ii) Tuangkan whipping cream ke atas coklat masakan yang telah dipotong kecil, supaya coklat mudah cair.
Kacau sehingga semua kepingan coklat cair
iii) Masukkan butter, kacau hingga cair
iv) Masukkan syrup glucose dan kacau hingga sebati
v) Untuk mendapatkan hasil kek yang cantik bila kita curahkan coklat ganache, terlangkupkan bahagian
atas kek ke atas pinggan atau board. Biarkan bahagian bawah kek di sebelah atas
vi) Biarkan sejuk sebelum digunakan
Untuk Menghias :
i) Sapukan coklat ganache yang telah disejukkan di atas permukaan dan sekeliling kek dengan menggunakan
spatula agar kelihatan licin dan kemas. Gunakan air panas untuk merendam spatula. Petua agar sapuan
coklat ganache licin
ii) Gunakan kain pengelap dan basahkan dengan air untuk membersihkan tepi-tepi pinggan/board agar
bersih dan kemas
iii) Gunakan coklat bar dan peeler, sagat coklat sehingga bergulung seperti kulit kayu manis, susunkan
disekeliling kek
iv) Letakkan edible image di atas permukaan kek, susun coklat chip disekeliling edible image
v) Susun kepingan badam dan bunga ros disekeliling kek dan taburkan dengan coklat urai
(hiasan terpulang kepada kreativiti masing-masing)
No comments:
Post a Comment