Tuesday, February 7, 2012

Kek Karamel & Chiffon








BAHAN-BAHAN :

Gula Hangus :
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.
Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tidak melekat pada loyang dan ketepikan,biar ia mengeras

Bahagian atas ( Karamel ) :
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..(kacau dengan perlahan jangan sampai berbuih nanti tidak menjadi karamel)

Lapisan kek (A) :
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putar telur kuning,air dan minyak hingga kembang baru masuk gula dan putar sampai berbuih
2. Masukkan tepung yang dicampur dengan baking powder.(diayak)
3. Biarkan sebentar

Bahan Meringue (B) :
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim of tar-tar

pukul telur putih sampai kembang dan bertanduk, masukkan krim ta-tar dengan gula pukul lagi hingga kembang dan tak menitis

campurkan A dan B..kacau dengan senduk kayu..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang yang dah ada gula hangus tadi
2. bahagikan adunan kpd 3 bhgian dan warnakan
3. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan dgn apa-apa perasa dan warna
4. tuang dlm loyang sume warna hijau,tabur milo atasnya, tuang suma warna kuning tabur milo dan tuang semua warna biru..dah siap
5. Panaskan oven selama 10 minit .
6. 40 minit pertama mengguna api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180°
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler (letak loyang kek ke dlm loyang 1 lg lbh bsr dr loyang kek yg dh isi air panas.

6. Biarkan sejuk dan terbalikan dalam pinggan lain...hati-hati ye...:)


No comments:

Post a Comment